Sömn är viktigt för att vi ska må bra och kunna prestera. Det är normalt att sova dåligt enstaka nätter eller kortare perioder. Det är vi rustade för och kroppen kan kompensera för sömnbrist som uppstår ibland. Men om sömnproblemen håller i sig en längre tid kan det bli väldigt påfrestande.
Sömnproblem hänger ofta ihop med stress. Stress kan handla om hög belastning i jobbet eller privat, intensivt tempo under dagtid, anspänning, oro eller något stressande i livssituationen. Stress höjer varvet i kroppen, vilket kan göra att vi får svårare att somna, att vi sover ytligare eller vaknar mer under natten. Ofta uppstår också en stress kring själva sömnen, vilket i sin tur spär på sömnproblemet.
Vid utmattningssyndrom är sömnproblem ofta ett av de tidiga tecknen på överbelastningen. Försämrad sömn leder till ökade kognitiva och emotionella symtom, trötthet och uppvarvning, och spelar på så sätt en viktig roll för utvecklandet och vidmakthållandet av utmattningssyndrom. Förbättrad sömn är på samma sätt viktigt för återhämtningen från utmattning.
Förutom stress kan sömnbesvär hänga ihop med exempelvis ångest, depression, smärtproblematik eller sömnapné. Sömnapné innebär att man har andningsuppehåll under sömnen. Andningsuppehållen leder till många korta uppvaknanden som gör att sömnkvaliteten störs och man blir ofta väldigt sömnig under dagen. Misstänker du sömnapné kontaktar du din läkare som kan göra en bedömning och vid behov remittera till sömnapnéutredning.
Det finns effektiva metoder för att behandla sömnproblem. Kognitiv beteendeterapi (KBT) har gott forskningsstöd för de vanligaste sömnbesvären. Vi har båda lång erfarenhet av KBT-behandling för sömnproblem. Behandlingen handlar om att hitta strategier för att gynna sömnen och hantera stress. Ofta handlar det om att pröva olika beteendeförändringar kopplat till nedvarvning och sovtider samt strategier för att hantera tankar och känslor som kan störa sömnen. Kontakta oss gärna om du vill veta mer om sömnbehandling.